Pepernoten

image

De sinterklaas tijd is er natuurlijk weer, ik kan niet stoppen met pepernoten eten. Net als alle banketstaaf, gevulde speculaas, chocola en zelfgemaakte borstplaat. Hoog tijd voor iets redelijks gezonds dus! Tegenwoordig is spelt helemaal in, lekker gezond en goed voor je! Mijn moeder kwam deze week thuis met een doos vol met spelt producten uit Breda. Gekocht bij Ambachtsbakker Van der Kleij, die sinds deze week de titel “ambachtsbakker” dragen mag. Hierdoor kwam ik op het idee om zelf is aan de slag te gaan met het gezonde speltmeel. En wat gaat dan beter als zelfgemaakte pepernoten rond deze tijd?

image

De smaak van deze pepernoten is niet echt wat je gewent bent van echte pepernootjes. Het heeft wat weg van taaitaai smaak. Maar dat neemt niet weg dat ze verrukkelijk zijn! Wat trouwens ook leuk is om te weten, is dat het spelt in Duitsland “dinkel” wordt genoemd. Wel jammer, maar het recept voor de pepernoten moet een dagje rusten voor je ze kunt bakken.

image

Wat heb je nodig?
· 300 gram spelt
· 100 gram rietsuiker
· 160 gram honing
· Een snufje zout
· 10 gram gemalen anijszaad
· 1 theelepel speculaas/koek-kruiden
· 10 gram bakpoeder
· Ongeveer 25 gram water
· Zonnebloemolie

image

Bereiding:
Meng de spelt en rietsuiker met een snufje zout in een grote kom. Smelt voorzichtig de honing op een vuurtje. Blijf het continue roeren tot dat het begint te koken, giet het dan over in de kom met spelt. Wees voorzichtig want de honing is gloeiend heet! Mix het met deeghaken door elkaar.

image

Doe dan de anijszaad, kruiden en bakpoeder erbij. Giet er vervolgens het water bij. En mix het verder door elkaar. Zorg dat je een grote bal kunt vormen, zo niet voeg dan beetje bij beetje wat water toe zodat het wel plakt aan elkaar. Kneed het tot een bol en pak het in met plasticfolie. Dit moet nu een dagje rusten op het aanrecht.

image

De volgende dag: Doe een bodempje zonnebloemolie in een schaaltje. Verwarm de oven voor op 175 graden. Zorg voor een bakblik met bakpapier. Nu is het tijd om te gaan rollennnn. Dip je handen in de zonnebloemolie. Pak telkens een beetje deeg en vorm hier rondjes van ter grote van een knikker. Zorg dat ze goed “ingevet” worden met de zonnebloemolie. Leg ze op het bakpapier een klein beetje tegen elkaar aan.

image

Bak de pepernoten ongeveer 20 minuten lang, tot dat ze mooi bruin zijn. Laat ze uit de oven afkoelen en trek ze voorzichtig uitelkaar. Leg ze in een schaaltje, en voor je het weet, zijn ze op! Bij ons was het schaaltje in 2 uurtjes leeg. Fijne Sinterklaas 🙂

image

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s