Focaccia

focaccia 5

Het is weer zo ver hoor! Ik ben weer een jaartje ouder! En zoals jullie mij ondertussen wel kennen, moest dat groots gevierd worden met heerlijk eten. Dus maakte ik voor mijn vrienden een reusachtige high tea met heerlijke baksels. Een hoop zoete gerechtjes, zoals mijn bekende bramen muffins, maar ook hartige lekkernijen zoals deze focaccia broodjes! Broodjes gevuld met basilicum en tomaatjes.

focaccia 1

Wat heb je nodig? 6 broodjes

  • 200 ml water
  • Half zakje droge gist
  • 300 g bloem (+extra)
  • Snuf zout
  • De blaadjes van 4 takjes basilicum
  • 2 el olijvenolie
  • 12 cherrytomaten
  • Rozemarijn takjes (optioneel)
  • 1 el water + 1 el olijfolie
  • zeezout

focaccia 3
Bereiding:
Meng het water met de droge gist in een schaaltje en laat ongeveer 10 minuten rustig staan tot dat de gist is opgelost. In een mengkom de bloem, zout, gehakte basilicum blaadjes samen met een eetlepel olijfolie en het gistmengsel met je handen tot een glad deeg kneden. Wanneer het deeg teveel plakt voeg dan wat extra bloem toe, niet teveel anders worden je broodjes droog. Vorm een bal van het deeg en laat in een kom, bestreken met 1 el olijfolie en afgedekt met plasticfolie, 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

focaccia 2

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg nu op een met bloem bestrooide oppervlakte voor 5 minuten. Deel het deeg in 6 gelijke grote stukken. Rol hiervan bolletjes die je plat drukt met je hand op een bakplaat met bakpapier. Prik een paar keer met een satéprikker in het deeg. Beleg ieder broodje met 2 tomaatjes (halveert) en rozemarijn. Bestrijk dun met het water/olijfolie mengsel en bestrooi met grof zeezout. Bak in de voorverwarmde oven 30-35 minuten tot ze goudbruin zijn.

focaccia 4

 


10 reacties op ‘Focaccia

Plaats een reactie